Rente
-
Hoe kan ik de waardestijging van mijn woning aantonen?
Heeft u een Finqus Hypotheek en is de waarde van uw woning gestegen? Dan kan het voor u voordelig zijn om een de actuele woningwaarde aan ons door te geven. Hiermee kan uw hypotheek in een lagere tariefklasse komen en profiteert u van een lagere hypotheekrente. Voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kunnen we de rente niet aanpassen. U profiteert in dit geval al van het laagst mogelijke rentetarief.
Een waardestijging kunt u aantonen door ons een van de volgende documenten toe te sturen:
- Een door Hypinvest goedgekeurd taxatierapport
Bij een taxatierapport bepaalt een taxateur de marktwaarde van de woning aan de hand van verschillende beoordelingscriteria. Hierbij wordt rekening gehouden met een eventuele verbouwing. Ook wordt de staat van onderhoud onderzocht. Zo kan een recente verbetering aan een woonruimte de waarde van je woning verhogen.
Hypinvest stelt voorwaarden aan het taxatierapport en de taxateur. Het taxatierapport mag maximaal 6 maanden oud zijn. Daarnaast dient het taxatierapport door het NWWI of iValidatie gevalideerd te zijn. De kosten die u hiervoor maakt zijn voor uw rekening.
-
Een Calcasa Desktop Taxatie®
De Calcasa Desktop Taxatie® combineert de modelwaarde van een woning met de kennis van een taxateur. De modelwaarde is de waarde van een woning gebaseerd op de modellen en uit de database van Calcasa. In de database van Calcasa staan kenmerken van vrijwel alle woningen in Nederland. Een taxateur beoordeelt vervolgens deze Calcasa-modelwaarde op afstand, dus zonder de woning te bezoeken. Omdat hij dat meestal van achter zijn bureau doet noemen we het een desktop taxatie.
Let op: Hypinvest accepteert alleen een Calcasa Desktop Taxatie®. Een desktoptaxatie van een ander partij wordt niet geaccepteerd.
Wanneer kan ik een Calcasa Desktop Taxatie® gebruiken?
- Als u een taxatierapport nodig heeft voor uw hypotheekverstrekker en de uitstaande hoofdsom niet meer is dan 90% van de marktwaarde van de woning. De woning dient bestemd te zijn voor eigen bewoning.
- Voor een nieuw te bouwen woning is het niet mogelijk een desktop taxatie® te gebruiken. De marktwaarde van de woning is maximaal EUR 1 miljoen
- De meeste woningen zijn geschikt voor een desktop taxatie. Echter, hoe unieker de woning, hoe groter de kans dat deze niet geschikt is voor een taxatie op afstand. Denk hierbij aan boerderijen, recreatiewoningen, woningen met een winkel of kantoor en aangepaste woningen.
- Heeft u recent verbouwd? Dan is de kans groot dat Calcasa niet over deze informatie beschikt: de verbouwing wordt dan niet meegenomen in de desktop taxatie. De woning is daardoor niet geschikt hiervoor
Het aanvraagproces is volledig digitaal via www.desktoptaxatie.nl. U krijgt meteen te horen of uw woning in aanmerking komt voor een Calcasa Desktop Taxatie®. Na uw aanvraag ontvangt u binnen enkele uren de Calcasa Desktop Taxatie® in uw e-mail. De kosten bedragen EUR 95,- inclusief BTW. Vindt u de waarde in de Calcasa Desktop Taxatie® te hoog of te laag? Omdat de woningwaarde is vastgesteld met behulp van modellen en de database van Calcasa, is hier helaas niets aan te doen. U kunt wel altijd alsnog een volledige taxatie laten uitvoeren.
Stuur ons bovenstaande documenten toe onder vermelding van uw leningnummer. Onze adresgegevens vindt u bij Contact. Nadat u de nieuwe waarde van uw woning heeft aangeleverd, wordt opnieuw de tariefgroep bepaald en de rente aangepast. Bij het aanpassen van de rente zijn de risico-opslagen van toepassing op het moment dat voor het laatst het rentetarief is vastgesteld. Dit kan zijn bij het afsluiten van de hypotheek of bij de laatste renteherziening. Heeft u vragen over welke tariefklassen voor u van toepassing zijn? Neem dan contact met ons op.
-
Ik wil mijn rente vast zetten
Als u een variabele rente heeft op uw 1e of 2e hypotheek, dan heeft u de mogelijkheid om uw rente vast te zetten. U kunt uw huidige rentetarieven terugvinden in uw klantportaal.
Klik hier voor de actuele vaste rentetarieven van Finqus.
-
Ik heb een variabele rente, hoe is de variabele rente opgebouwd?
Uw rente is opgebouwd uit een aantal onderdelen:
-
Basistarief
-
Opslagen in verband met ontwikkelingen op de kapitaalmarkten en kapitaalkosten: deze opslagen dekken de kosten van de risico’s die wij lopen met het verstrekken van hypotheken. Bijvoorbeeld het offerterisico en het risico van vervroegd aflossen
-
Individuele risico-opslagen
-
Doorlopende kosten: hiermee dekken wij een deel van onze bedrijfskosten, zoals kosten voor regelgeving
-
Winst: deze opslag voegen wij toe aan ons vermogen. Daarmee komen wij tegemoet aan de vermogenseisen van De Nederlandsche Bank. Zo ontstaat nieuw vermogen dat ons in staat stelt hypotheken voor toekomstige klanten te financieren.
De hoogte van de onderdelen is variabel en beïnvloeden allemaal de hoogte van de rente.
Variabele rente
Een wijziging van één van bovenstaande onderdelen heeft gevolgen voor de variabele rente. Uw variabele rente staat steeds voor drie maanden vast. Na deze periode wordt uw variabele rente opnieuw vastgesteld voor een nieuwe periode van drie maanden. Ook wordt uw termijnbedrag dan aangepast. Uw termijnbedrag kan dalen maar ook sterk stijgen. Kunt u een stijging van uw lasten niet opvangen? Bespreek dit risico met uw financieel adviseur.U heeft een variabele rente en deze wijzigt?
Dan informeren wij u. Wij informeren u ook over welk onderdeel de wijziging veroorzaakt.
-
-
Hoe word ik geïnformeerd over een wijziging van mijn rentetarief?
Komt u in aanmerking voor een lagere rente tijdens de looptijd van uw rentevaste periode? Dan informeren wij u hierover, ook over de rente die u gaat betalen. U hoeft hier zelf niets voor te doen. Wilt u weten hoe dit werkt? Kijk dan bij 'Wanneer kom ik in aanmerking voor een lagere hypotheekrente?'.
Heeft u een vaste rente en loopt uw rentevaste periode binnenkort af?
U ontvangt ongeveer drie maanden voor het aflopen van uw rentevaste periode een brief met een nieuw rentevoorstel. Het is belangrijk dat u uw keuze via uw klantportaal of per brief aan ons kenbaar maakt twee weken voor het verstrijken van de rente herzieningsdatum.Heeft u een variabele rente?
Voor producten met een variabele rente kan de rente eens per kwartaal wijzigen. U wordt hierover vooraf per brief geïnformeerd. -
Ik wil een andere rentevaste periode dan in de brief staat die ik van Finqus heb gekregen, kan dat?
Al onze rentevaste periodes staan in de brief. Er zijn dus geen andere rentevaste periodes mogelijk.
-
Wanneer kom ik in aanmerking voor een lagere hypotheekrente?
Heeft u een Finqus hypotheek?
De rente op uw hypotheek wordt bepaald door de hoogte van uw lening ten opzichte van de waarde van uw woning. Deze verhouding noemen wij een tariefgroep. Hoe hoger deze verhouding, hoe hoger het rentetarief. Tijdens de looptijd van uw huidige rentevaste periode kunt u op twee manieren in een lagere tariefgroep komen waarmee u profiteert van een lagere hypotheekrente.
- Als uw woning in waarde is gestegen, of
- Als de lening door extra aflossing in een lagere tariefgroep terecht komt.
Op renteherzieningsdatum wordt altijd opnieuw de tariefgroep van uw lening bepaald.
Is uw woning sterk in waarde gestegen?
Als de lening door waardestijging van de woning in een andere tariefgroep valt, kunt u ons vragen de tariefklasse te wijzigen. Lees bij 'Hoe kan ik de waardestiiging van mijn woning aantonen?' wat u hiervoor moet doen. Bij een lening met NHG is het niet mogelijk om in een andere tariefgroep te vallen. Voor een lening met NHG bestaat maar één tariefgroep.Komt u door extra aflossingen in een lagere tariefgroep?
Wanneer u tijdens de looptijd van uw lening in een lagere tariefgroep terecht komt, dan informeren wij u hierover, ook over de rente die u gaat betalen. U hoeft hier zelf niets voor te doen.Wilt u weten wat er in uw situatie mogelijk is? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 010 - 242 1560.
Heeft u een Finqus Vervolghypotheek of een consumptief krediet?
De rente van uw lening is niet afhankelijk van een tariefgroep. Het is bij deze leningen niet mogelijk om in een andere tariefgroep te vallen.
-
Wat gebeurt er als ik de brief met het nieuwe rentevoorstel niet of te laat terug stuur?
Wij sturen u drie maanden voor het aflopen van uw rentevaste periode een brief met een nieuw aanbod.
Het is belangrijk dat u uw keuze 2 weken voor het verstrijken van de renteherzieningsdatum kenbaar maakt. Als u niet reageert op de brief dan wordt de nieuwe rentevaste periode automatisch verlengd met uw huidige rentevaste periode.
-
De rentes op de website zijn anders dan in de brief met het nieuwe rentevoorstel, uit welke tarieven kan ik kiezen?
De tarieven in de brief zijn de nieuwe tarieven die voor u gaan gelden. Een alternatief is niet mogelijk.