Scheiding
-
Mijn partner en ik gaan scheiden en één van ons wilt blijven wonen.
Wanneer één van de partners in de gezamenlijke koopwoning wil blijven wonen, dan moet de partner die de woning verlaat het eigendom en de aansprakelijkheid voor de hypotheekschuld overdragen. Dit wordt ook wel ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid genoemd.
Bij ontslag hoofdelijk aansprakelijkheid moet de partner die in de woning blijft wonen, een nieuwe hypotheek afsluiten en gaat hiervoor naar een financieel adviseur. Een financieel adviseur zal aan de hand van de actuele inkomenssituatie toetsen of het mogelijk is om de volledige hypotheek te dragen. Als na toetsing blijkt dat dit mogelijk is, dan wordt een nieuwe hypotheek afgesloten waarbij deze partner volledig verantwoordelijk is geworden voor de nieuwe hypotheek.
-
Wij gaan scheiden en willen ons huis verkopen.
Wanneer geen van u beiden de hypotheek alleen kan betalen of u wilt allebei verhuizen, dan zal de woning moeten worden verkocht. Het is belangrijk dat u ons hierover informeert. Met de verkoop van de woning is het de bedoeling dat u de hypotheekschuld aflost. Als de verkoop echter niet voldoende opbrengt dan houdt u allebei een restschuld over. Op de pagina "restschuld na verkoop" vindt u meer informatie over deze situatie.
-
Wij gaan scheiden, wie moet de maandtermijn(en) betalen?
Als u beiden voor de hypotheek heeft getekend, bent u beide verantwoordelijk voor de terugbetaling. Dit heet hoofdelijke aansprakelijkheid. Dit betekent dat zolang de woning in de verkoop staat, u allebei verantwoordelijk bent om de maandtermijnen te betalen. Het maakt daarbij niet uit wie (tijdelijk) in de woning mag blijven wonen, of dat u allebei niet meer in de woning woont. Maak onderling goede afspraken over het tijdig betalen van de maandtermijnen.
-
Wij gaan scheiden en houden een restschuld na verkoop van de woning
Soms kan na verkoop van de woning niet de gehele hypotheek worden afgelost. U houdt dan een restschuld over. Als u beiden aansprakelijk bent voor de hypotheekschuld, wordt er zowel met u als met uw ex-partner een oplossing gezocht voor het aflossen van de restschuld.
Voor de hoofdelijke aansprakelijkheid van u en uw partner voor de gehele restschuld, maakt het niet uit wat u daarover heeft afgesproken in een echtscheidingsconvenant, waarin de afspraken tussen u en uw ex-partner vastgelegd zijn. Wij mogen de restschuld op u beiden verhalen, tenzij een van de partners ontslagen wordt uit de hoofdelijkheid.
Als u bij scheiding uw woning met restschuld moet verkopen en u heeft een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan bestaat de kans dat de restschuld wordt kwijtgescholden. Bespreek in dat geval eerst alle mogelijkheden met ons om uw woning te behouden.
Neem contact met ons op om uw situatie te bespreken.
-
Wij gaan scheiden en hebben samen een consumptief krediet
Wanneer u beide voor het consumptief krediet heeft getekend, dan bent u beide verantwoordelijk voor de betaling van de maandtermijn(en) en de terugbetaling van deze lening. Het is het niet mogelijk om bij een consumptief krediet de aansprakelijkheid van de schuld over te dragen aan één van de partners. Wilt u dit wel, dan zult u eerst consumptief krediet moeten aflossen en elders een nieuwe lening moeten afsluiten.