Huis verkopen

Een verandering in uw situatie kan ertoe leiden dat u op zoek gaat naar een andere woning. U wilt bijvoorbeeld groter/kleiner of dichter bij uw werk gaan wonen. Ook het beëindigen van uw relatie kan leiden tot de verkoop van uw woning.

Wanneer u uw woning wilt verkopen, is het van belang dat u weet wat uw woning waard is. Laat desgewenst uw woning taxeren door een taxateur met het NWWI keurmerk. U weet dan precies wat de marktwaarde, de verwachte waarde bij verkoop, van uw woning is. 

  • Verkoop met verlies

Wanneer uw hypotheek hoger is dan de opbrengst van uw woning bij verkoop dan is er sprake van een restschuld. De restschuld moet, uit eigen middelen, worden betaald om de hypotheek volledig in te lossen. Wooncollect zal hierna royement verlenen zodat de woning aan de nieuwe eigenaar kan worden overgedragen. Wanneer u de restschuld niet uit eigen middelen kunt betalen, dan kunnen wij in bepaalde gevallen samen met u naar een regeling kijken. 

Wanneer u verwacht uw woning met restschuld te verkopen, dan adviseren wij u ruim van te voren met ons in gesprek te gaan. Wij gaan vervolgens samen met u bekijken wat de beste mogelijkheden zijn voor verkoop en voor de restschuld die (mogelijk) gaat ontstaan. 

  • Verkoop met overwaarde

Als de marktwaarde van uw woning hoger is dan uw uitstaande hypotheek dan kunt u een verkoopwinst realiseren. Wilt u een nieuwe woning kopen, dan kan deze verkoopwinst fiscale gevolgen hebben voor een eventuele nieuwe hypotheek. Wij raden u aan om dit tijdig met een financieel adviseur te bespreken.

Contact